Važnost adekvatnog unosa proteina je dobro poznat u zajednici profesionalnih i rekreativnih sportista. Mišićnu masu je nemoguće izgraditi bez osnovne gradivne komponente – visokokvalitetnog proteina.
Međutim, bilo da vežbate redovno, povremeno, ili uopšte ne vežbate – više od 50% svake vaše ćelije čine upravo proteini! Pored toga, praktično je nemoguće izdvojiti bilo koji proces na nivou ćelije ili organizma koji se odvija bez podrške proteina. Svaki protein ima posebnu ulogu: esencijalni element za rast i razvoj, gradivni element za razna tkiva, mišiće, kosti, tetive, organe, sastavni deo hormona, regulator insulina, izvor energije… Proteini, između ostalog, učestvuju i u izgradnji antitela, kako bi se ostvarila otpornost na različite uzročnike bolesti.
Moguće posledice nedovoljnog unosa proteina
Adekvatan unos proteina je važan za održavanje opšteg zdravlja. Pojedine simptome proteinskog deficita na prvu loptu ne bismo ni povezali s nedostatkom ovog makronutrijenta: slab kvalitet kose, kože i noktiju, nagle promene telesne težine, pojačana glad, pojava edema (otoka), anemija, nizak krvni pritisak, smanjena apsorpcija hranljivih materija, slabiji imunitet, sporiji oporavak od povreda, problemi s jetrom, promene raspoloženja, maglovito sećanje i loš san…
Posebnu pažnju bi trebalo posvetiti ishrani starije populacije i dece. Već od 50. godine života postepeno počinjemo da gubimo mišićnu masu. Reč je o sarkopeniji, prirodnom gubitku mišićne mase usled starenja. Međutim, simptomi su daleko izraženiji kod osoba koje se ne kreću dovoljno, loše se hrane i boluju od hroničnih bolesti. Imajte na umu da povećan unos proteina u zlatnim godinama neće rezultirati povećanjem mišićne mase, nego je neophodan da bi se postojeća mišićna masa održala!
Kod dece koja ishranom ne unose dovoljno proteina se često javljaju anemija i usporen rast. Teška pothranjenost usled nedostatka proteina naziva se kvašiorkor. Stanje nastaje kada telo dobija dovoljno kalorija, ali je prisutan deficit proteina. Bolest karakterišu pojava crnih lezija po koži i otok stomaka, a češće pogađa decu nego odrasle. Maramus je stanje koje nastaje kada su i unos kalorija i unos proteina niski.
Iako simptomi proteinskog deficita deluju poprilično ozbiljno, preko milijardu ljudi širom planete ne unosi dovoljno proteina putem redovne ishrane!
Koje kategorije posebno moraju voditi računa o unosu proteina?
Fitnes populacija i profesionalni sportisti
Bilo da je cilj povećanje mišićne mase, unapređenje snage, izdržljivosti i kondicije ili rast energije – unos odgovarajuće količine proteina je prioritet za sve koji žele da podignu svoje fitnes putovanje na novi nivo. Pored toga, uneti proteini omogućavaju brži oporavak nakon treninga i jačanje imunog sistema. Ukoliko želite da pojačate svoje performanse, redefinišete granice i ispunite sve svoje fitnes ciljeve, počnite od kvalitetne ishrane, obogaćene proteinima.
Ako na umu imate ozbiljan trening, a u planu je i povećanje mišićne mase, proces nemojte ni počinjati bez informisanja o važnosti redovnog i pravilnog unosa BCAA. BCAA (leucin, izoleucin i valin) čine čak 40% potrebnog dnevnog unosa esencijalnih kiselina i čak 35% mišićnog tkiva! Pre početka i nakon treninga snage neophodan je unos BCAA, budući da se leucin, izoleucin i valin vrlo brzo troše.
Naš YEA protein sadrži čak 80% čistog proteina i 23.3% BCAA. YEA protein pri tome ne sadrži GMO, antibiotike, pesticide, hormone i alergene ni u tragovima, a obogaćen je postbiotikom za bolje varenje!
Vegetarijanci i vegani
Osobe čija je ishrana prevashodno zasnovana na namirnicama biljnog porekla, suočene su s izazovom unosa adekvatne količine proteina na dnevnom nivou. Vegetarijanska i veganska ishrana uglavnom zahtevaju pažljivo planiranje obroka. Važno je povesti računa o zadovoljavanju dnevnih potreba za proteinima, kalcijumom, gvožđem i vitaminima. Izvori proteina u veganskoj ishrani uključuju mahunarke, tofu, orašaste plodove, semenke i soju.
YEA protein se može meriti s efikasnošću proteina surutke, a pri tome je potpuno prirodan i veganski! Sadrži sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, bogat je selenom, manganom i magnezijumom. U pitanju su minerali koji igraju ključnu ulogu u energetskom metabolizmu i održavanju zdravlja mišićnog i nervnog sistema. Prisutni beta glukani doprinose jačanju imunog i kardiovaskularnog sistema.
Osobe alergične ili intolerantne na laktozu i gluten
Tek kada razvijemo alergijsku reakciju ili intoleranciju na određene sastojke, postajemo svesni koliko su ti sastojci zastupljeni u prehrambenim proizvodima koje svakodnevno koristimo.
Gluten je kompozitni protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, poput raži i ječma. Međutim, sa glutenom se često susrećemo čak i kada to ne očekujemo. Primera radi, ovas sam po sebi ne sadrži gluten, ali se često uzgaja odmah pored pšenice i uglavnom se prerađuje u istim postrojenjima. S tim u vezi, ovas je često kontaminiran glutenom. Gluten ima svojstva emulgatora i stabilizatora i sjajan je nosilac aroma i začina. Ovaj protein se u tragovima može naći i u određenim lekovima i kozmetici. Bilo kuda – gluten svuda.
Laktoza je mlečni šećer koji se nalazi u mleku i većini mlečnih proizvoda. Međutim, na tragove laktoze možemo naići i u proizvodima kao što su: biskviti i keksovi, čokolade (čak i one koje nisu mlečne), hlebovi, kolači, instant supe i sosevi, gotova jela, mesni proizvodi, orašasti plodovi, čips… Deluje da u svakoj deklaraciji stoji: “može sadržati laktozu u tragovima”.
Bezglutenska ishrana se preporučuje svima koji boluju od autoimune bolesti zvane celijakija i osobama koje su intolerantne na gluten. Smatra se da je čak 75% svetske populacije intolerantno na laktozu. Jasno je da svaka restriktivna dijeta može značajno uticati na adekvatan unos nutrijenata.
Naš YEA protein ne sadrži alergene, gluten i laktozu – ni u tragovima! YEA protein ima prirodno nizak sadržaj šećera, te je pogodan i za osobe na katogenoj dijeti, dijabetičare i osobe koje su razvile insulinsku rezistenciju.
Rekonvalescenti
Posebnu pažnju kvalitetnoj ishrani moraju posvetiti osobe koje su na putu ozdravljenja. Izreka “snaga na usta ulazi” u ovom kontekstu dolazi do punog izražaja. Proteini, između ostalog, učestvuju i u izgradnji antitela, kako bi se ostvarila otpornost na uzročnike bolesti. Dokazano je da su proteini ključni za borbu protiv virusa i bakterija i oporavak tela nakon bolesti. Adekvatnim unosom proteina jačamo imunitet, ubrzavamo metabolizam i regeneraciju tela.
Odgovarajući unos proteina je i važna preventivna mera. Proteini predstavljaju gradivne blokove za izgradnju svih ćelija u našem telu, te nedovoljan unos proteina dovodi do slabljenja organizma, koji postaje podložniji negativnom dejstvu štetnih materija iz okoline.
Već smo naveli koliko je ishrana bogata proteinima važna za najmlađe, koji su u periodu rasta i razvoja, i stariju generaciju, koja želi da očuva vitalnost i u zlatnim godinama. Ukoliko ste ekološki osvešteni i ne zanima vas samo šta namirnice koje konzumirate sadrže, nego i kako su proizvedene – YEA protein će opravdati i vaša očekivanja i zahteve. U poređenju sa životinjskim i biljnim proteinima, protein iz kvasca ima kratak ciklus proizvodnje. YEA protein se dobija potpuno ekološkim procesom kvasne fermentacije (Saccharomyces cerevisiae), koja ne zavisi od zemljišta, niti vremenskih uslova.
Zaključujemo da je adekvatan unos proteina neophodan svima, bez obzira da li ste u aktivnom treningu ili ne. Naše telo se oslanja na proteine kao gradivne komponente, regulatore insulina i hormona, izvore energije, sastavne elemente antitela… Ne samo da se odgovarajući unos proteina preporučuje, nego je i neophodan za normalno funkcionisanje našeg organizma! Zato YEA protein preporučujemo svima koji vode računa o svom zdravlju i u potrazi su za visokokvalitetnim proteinom.
Postanite deo svetske revolucije i isprobajte novu, dominantnu i inovativnu vrstu proteina!